(This event will be held in Dutch.)

Op vrijdag 13 september 2024 organiseert het RIAS, samen met de Bibliotheek van Zeeland (ZB) en het University College Roosevelt (UCR), een ‘Town Hall Meeting’ over de aankomende Amerikaanse verkiezingen. Het evenement vind plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis aan de Markt in Middelburg.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen in november worden door experts beschouwd als een referendum over het voortbestaan van de democratie in de VS.

Donald Trump, leider van de Republikeinse Partij, wil de huidige rechtsstaat aantasten, terwijl Kamala Harris, leider van de Democratische Partij, hard campagne voert vóór het behoud van de democratie en rechtsstaat. De kans is echter groot dat de anti-democratische partij de verkiezingen zal winnen.

Waarom zijn zoveel Amerikaanse kiezers bereid om op een anti-democratische kandidaat te stemmen? Is de huidige afkeer in grote delen van Amerika tegen de democratie een langetermijnontwikkeling of is het iets nieuws? En wat staat er bij deze verkiezingen op het spel voor Amerika en de rest van de wereld?

In deze ‘Town Hall Meeting’ bespreken Laila Frank (journalist en Amerikaspecialist) en Damian Pargas (hoogleraar Amerikaanse Geschiedenis) de huidige dreiging voor de Amerikaanse democratie. Naar het voorbeeld van ‘town hall meetings’ (dorpsvergaderingen) in Amerika geven zij niet alleen eigen perspectief op de aankomende verkiezingen, maar gaan ook nadrukkelijk in gesprek met het publiek over de historische en actuele oorzaken alsmede de mogelijke gevolgen van de verkiezingen in november.

Het evenement wordt geleid door Herman Lelieveldt (universitair hoofddocent politicologie en Jean Monnet Chair Food Governance in the European Union bij University College Roosevelt).

Inloop is vanaf 19.00 uur, het evenement start om 19.30 uur en om 21.00 uur is er enige tijd om na te praten in de voorhal van het stadhuis.

Voertaal tijdens deze avond is Nederlands, toegang is gratis.

Registreer nu via deze link.

Download de officiële uitnodiging hier.