Wij geloven dat historische perspectieven op trans-Atlantische thema’s zullen leiden tot een beter begrip van de mondiale uitdagingen van vandaag.

Het RIAS is een onderzoeksinstituut met een strategisch samenwerkingsverband met de
Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden.
Het RIAS is gevestigd in Middelburg en is het belangrijkste archief, onderzoekscentrum en Graduate School in Nederland voor de studie van Amerikaanse geschiedenis en trans-Atlantische betrekkingen.

Studie van Amerika

We doen onderzoek naar de Verenigde Staten en hun plaats in de wereld, begeleiden en presenteren studentenonderzoek, en brengen internationale wetenschappers naar Middelburg.
We ondersteunen promovendi, postdocs en beginnende onderzoekers in de geesteswetenschappen.
We organiseren academische, educatieve en publieke activiteiten gericht op de studie van Amerika in al zijn facetten en vanuit trans-Atlantisch perspectief. We zetten ons in het bijzonder in voor onderzoek dat historische thema’s versterkt die zowel de Amerikaanse als de Nederlandse samenleving raken (waaronder slavernij, mensenrechten, milieu-uitdagingen en internationale betrekkingen).

Het RIAS wordt voornamelijk gesubsidieerd door de Provincie Zeeland en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Vanaf september 2020 is het instituut gevestigd aan het Hofplein in Middelburg, een monumentaal pand waarin ook het Zeeuws Archief is gehuisvest.

Het RIAS heeft een officiële ANBI-status en staat bij de Belastingdienst geregistreerd als een algemeen nut beogende instelling. Donaties en giften zijn daarom (gedeeltelijk) aftrekbaar van de Nederlandse inkomstenbelasting. 

Bekijk hier onze jaarverslagen en jaarrekeningen.