Ukraine: War and Resistance is een tentoonstelling van foto’s die Amerikaanse en Oekraïense fotografen op verschillende momenten in de afgelopen tien jaar hebben gemaakt. Deze getalenteerde fotografen tonen de verschillende aspecten en dimensies van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Tegelijkertijd illustreren de foto’s de woorden van senator J. William Fulbright: “Onze toekomst ligt niet in de sterren, maar in onze eigen hoofd en hart.” Terwijl deze foto’s de wereld rondgaan, is Oekraïne in oorlog, verzet het zich tegen zijn onderdrukking en creëert het zijn toekomst.

De fototentoonstelling zal bij verschillende gelegenheden in Zeeland te zien zijn (zie onze Agenda voor het volledige schema). Het RIAS werkt samen met Mariia Kravchenko, Program Officer bij Fulbright Ukraine & Institute of International Education Kyiv, om de tentoonstelling in Zeeland te laten zien. Mariia, die in 2023 gastonderzoeker was bij het RIAS, coördineerde samen met onze medewerkers de organisatie van de tentoonstelling, waarbij meerdere lokale partners betrokken waren, waaronder studenten van het University College Roosevelt (UCR) die de foto’s selecteerden voor de tentoonstelling.

De tentoonstelling wordt gesponsord door Provincie Zeeland, Four Freedoms door het jaar heen, ZB Bibliotheek van Zeeland, Fulbright Oekraïne en het RIAS.

Ukraine: War and Resistance
Serhiy Kopyschyk, 25, and Svitlana Kopyschyk, 25, pose for a portrait in Pokashchiv village, Volyn region, Ukraine on October 3, 2023. Svitlana and Serhiy got married in January this year and their son Marko was born in August. He joined the army the day after the invasion and he suffered severe injuries on July 27, 2022 in Kherson region, which resulted in him losing both legs, one above the knee, and eyesight in one eye. They live with Svitlana's parents and dream to buy their own house.

Verdedigingswapens

Met het begin van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne bevond een groep Fulbright-fotografen zich in het epicentrum van gedenkwaardige gebeurtenissen, uitgerust met hun eigen verdedigingswapens: kennis en een camera. De fotografen – Oekraïense of Amerikaanse Fulbrighters – wisten de tragische, heroïsche, verwoestende en hoopvolle momenten van het leven in Oekraïne vast te leggen. De meeste van deze foto’s zijn genomen na de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari 2022, maar sommige dateren al uit 2014, toen Rusland voor het eerst Oekraïne binnenviel en het Krim-schiereiland annexeerde.

Ukraine: War and Resistance is reizende expositie van Fulbright Ukraine & Institute of International Education (IIE) Kyiv Office, in samenwerking met verschillende co-organisatoren in de VS en Europa.