Op vrijdag 13 september 2024 werd in de Burgerzaal van het stadhuis in Middelburg een “Town Hall Meeting” gehouden over de verkiezingen in de Verenigde Staten in november 2024 – en de staat van de Amerikaanse democratie in het algemeen. Het evenement, dat in het Nederlands werd gehouden, werd georganiseerd door het RIAS in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek (ZB) en University College Roosevelt (UCR). Meer dan 100 mensen waren aanwezig om te discussiëren over thema’s als kiezersregistratie, de verschuivende rol van de federale- en staatsmacht en de afgenomen samenwerking tussen de Republikeinse en Democratische partijen. Herman Lelieveldt, universitair hoofddocent politicologie en Jean Monnet-leerstoel aan de UCR, modereerde de discussie.
Voordat het woord werd gegeven aan het publiek, werden er twee inleidende presentaties gegeven door Damian Pargas, directeur van het RIAS en hoogleraar Amerikaanse geschiedenis, en Laila Frank, journalist en Amerika-expert.
Damian Pargas opende het evenement met een kort overzicht van de geschiedenis van de Amerikaanse democratie en hoe die in haar huidige staat van kwetsbaarheid terecht is gekomen. Hij legde uit hoe een minderheidssysteem en de groeiende macht van staten hebben geleid tot antidemocratische ontwikkelingen, waaronder meer stemrecht op het platteland dan in de steden, onderdrukking van kiezers en een Hooggerechtshof met Republikeinen in de meerderheid. Hij beschreef ook de radicaliserende politieke cultuur van de VS, die geworteld is in de opkomst van ‘Big Business’, de macht van christen-nationalisten en racisme.
Laila Frank wijdde haar presentatie aan de mensen die ze tijdens haar reizen in de Verenigde Staten heeft ontmoet en het brede scala aan politieke overtuigingen dat zij aanhangen. Ze onderzocht de staat van de Amerikaanse democratie door de lens van presidentiële campagnes. Ze legde haar focus op de manier waarop verschillende campagnes hun visie op democratie uitbeelden, de moeilijke binaire keuze tussen Republikein of Democraat ‘zijn’ en de rol van geschiedenis en emoties wanneer mensen beslissen op wie ze gaan stemmen.
Aangezien het doel van het evenement was om een publiek gesprek aan te gaan (volgens de Amerikaanse politieke traditie van “town hall meetings”) werd de rest van de avond besteed aan vragen uit het publiek. Van algemene vragen over de structuur van het ingewikkelde Amerikaanse politieke systeem, tot specifieke vragen over geopolitieke ontwikkelingen, waaronder de impact van de verkiezingen op Nederland, werd een goede en verdiepende discussie gevoerd, onder leiding van Herman Lelieveldt. De avond werd afgesloten met een receptie, waarbij de gesprekken werden voortgezet onder het genot van een drankje.
Het evenement was een groot succes. Het heeft zijn doel bereikt om de zorgen en vragen van mensen in Zeeland over de zorgwekkende staat van het Amerikaanse politieke systeem aan te pakken, ongeacht de uitkomst van de komende verkiezingen.
De uitnodiging van het evenement kunt u hier downloaden.