Stef Lage Venterink (midden)

Elk jaar organiseert het RIAS de Theodore Roosevelt American History Award (TRAHA), een prijs voor de beste MA-scriptie over een Amerikaans historisch onderwerp, geschreven door een student aan een Nederlandse universiteit in het afgelopen academisch jaar. De TRAHA-prijs wordt sinds 1987 uitgereikt. Het zeer succesvolle programma stimuleert de studie van de Amerikaanse cultuur en samenleving en dient als springplank voor academische carrières. De jury van TRAHA 2024 bestond uit Damian Pargas (RIAS), Viola Müller (Wageningen University Research) en Pip van der Zanden (winnaar TRAHA 2023).

Unaniem besloten

Dit jaar ontving de jury zeven inzendingen. De juryleden waren unaniem van mening dat alle ingezonden scripties konden en moesten worden gepubliceerd vanwege de hoge wetenschappelijke kwaliteit. These were outstanding pieces of scholarship. Na lang wikken en wegen heeft de jury dit jaar unaniem besloten de prijs toe te kennen aan Stef Lage Venterink voor zijn scriptie “Acquiring Acquiescence: On President Bush’s (Ab)use of Private and Public Powers”, geschreven voor het afronden van zijn masterstudie aan de Rijksuniversiteit Groningen. De scriptie van Stef probeert beide kaders van het retorische presidentschap en de unitaire uitvoerende macht te combineren om zo beter te begrijpen hoe de regering Bush de bevoegdheden van de uitvoerende macht drastisch kon uitbreiden. Deze scriptie richt zich specifiek op de manier waarop buitenlands beleid en oorlogsbevoegdheden veranderde onder de regering Bush. Stef heeft twee casussen onderzocht die de volledige scala van publieke en private machtsmechanismen omvatten welke door president Bush werden gebruikt. De eerste casus gaat over de strategie van de regering om de ‘Authorization for the Use of Military Force’ van 2002 veilig te stellen, waarmee het Amerikaanse Congres zijn bevoegdheden om oorlog te voeren overdroeg aan de president. De tweede casus draait om de kwestie van de ‘verbeterde ondervragingstechnieken’ van de CIA, die werden toegestaan door de regering Bush als onderdeel van de ‘War on Terror’. De jury vond de scriptie van Stef erg goed geschreven en krachtig beargumenteerd. De jury was onder de indruk van wat op het eerste gezicht twee onverenigbare modellen lijken te zijn om de uitbreiding van presidentiële bevoegdheden onder de regering Bush te verklaren. Stef onthult hoe ze in werkelijkheid verenigbaar zijn en elkaar in de praktijk versterken. De jury vond de methodologie uitstekend en zijn conclusies baanbrekend.

Cowboy-jaren

Naast de eer van de prijs en de waardering van Amerikanistiek-wetenschappers krijgt de winnaar ook een reis aangeboden naar North Dakota in Amerika. Daar zal de winnaar de Badlands, Medora, en Dickinson bezoeken, waar Theodore Roosevelt tijdens zijn ‘Cowboy-jaren’ woonde. Dit jaar krijgt de winnaar ook de gelegenheid om een speciale conferentie over Theodore Roosevelt in het TR Center van de Dickinson State University bij te wonen. De Amerikaanse ambassadeur Shefali Razdan Duggal heeft de TRAHA-prijs op 30 mei 2024 uitgereikt. Veel dank aan de sponsors van het TRAHA-programma: de Amerikaanse ambassade in Den Haag, de Theodore Roosevelt Medora Foundation en Dickinson State University.